Een coureur verdwaalt niet

Bij de milde decembertemperaturen leekt nog een een goed idee: tijdens de Week van de Belgische muziek fietsen we op 5 dagen langs de clubs van het Clubcircuit om te tonen dat er ook achter de gesloten deuren nog leven zit. Met temperaturen onder het vriespunt was het enthousiasme aanvankelijk een beetje bekoeld. Maar 4 laagjes, een extra buff en warmtepads in de schoenen doen wonderen.

Wat zie je als eerste gebouw wanneer je met de trein het station van Kortrijk binnenrijdt? Het gebouw van het Wilde Westen natuurlijk! Een schuchter zonnetje priemt door de wolken en doet op slag verlangen naar het heerlijke dakterras boven de concertzaal van het Wilde Westen. Maar dat zal nog even moeten wachten tot de temperatuur de hoogte in schiet. Ter ere van de Week van de Belgische muziek is de gevel uitgelicht.

Langs de Leie voert de tocht richting Bissegem. Een trip down memory lane, naar de plek waar de oude Kreun zich bevond. Wie zag er daar nog dEUS, Soulwax, Ozark Henry of Channel Zero aan het werk?

Door Vlaamse velden rukken we op richting Passendale. De wonden die de Groote Oorlog er sloeg, zijn nog her en der zichtbaar. Ontelbare malen erger en gruwelijker dan de huidige pandemie. Hoe gaan wij binnen 100 jaar op corona terugblikken?

Bij het binnenrijden van Diksmuide gebeurt wat je liever vermijdt bij Siberische temperaturen: een leegloper in de achterband. Maar met de Ijzertoren in zicht weet je dat de 4AD niet veraf meer is. In de 4AD wacht een warm onthaal. En een verse tube.

De poetsploeg is net klaar in het gerenoveerde 4AD Hotel. Het team staat paraat om alles verder in te richten, want morgen krijgen ze de eerste gasten over de vloer. Winnaars van De Nieuwe Lichting Mooneye mogen de spits afbijten.

De tocht voert verder langs de Ijzer en de Dodengang . Het tempo stokt. De noordoostenwind, die door merg en been snijdt, is daarbij de grote boosdoener. We tellen de kilometers langs het kanaal tot Leffinge af.  

In Leffinge wacht Ruben ons op. Ruben is een van de trouwe vrijwilligers bij De Zwerver en draaft regelmatig op als stagehand. Hulde aan hem en zijn collega-vrijwilligers want zonder hen zou er geen sprake zijn van concerten. In afwachting van de volgende show springt Ruben, een fervent fietser bij ’t Leffings Geweld, maar al te graag op zijn racemachine. Hij steekt een tandje bij en zet me perfect uit de wind op weg naar het station van Oostende.

Morgen volgt etappe 2: van Cactus (Brugge) over N9 (Eeklo) naar Democrazy (Gent).

Benieuwd naar hoe jouw favoriete club het stelt? We schotelen hen elke dag enkele vragen voor.

Wat gebeurt er bij jullie achter de gesloten deuren?

Elisah (Wilde Westen): “We hebben net een reeks van On Stage With … achter de rug, waarbij we focusten op opkomend talent. We zijn nu volop bezig met het programma van het Festival van Vlaanderen Kortrijk. Daarvoor plannen we een digitaal openingsweekend. Vanuit de schouwburg plannen we een livestream en er staat een minidocu op het programma met cellist Benjamin Glorieux, onze artist in residence.”

Patrick (4AD): “Met de beroepsploeg hebben we ons omgeschoold tot bouwvakker om de laatste fase van de verbouwingen aan ons hotel af te werken: schilderen en vernissen, maar ook zaken verhuizen, inrichten enzovoort. We wilden die klussen uitvoeren met onze vrijwilligers, maar die mogen nu even niet langskomen. Morgen ontvangen we Mooneye als eerste gasten.”

Lode (De Zwerver): “We blijven alert en staan klaar om concerten te plannen zodra het kan. Zeker ook Leffingeleuren in september, maar het blijft moeilijk werken omdat je helemaal niet weet wat mag vanaf wanneer. Daarnaast doen we wat zaken die anders wat blijven liggen: we hebben geschilderd in het café de voorbije weken en we hebben een doekensysteem laten maken voor in de foyer om ook daar wat vaker concertjes te kunnen houden. Verder zijn we in ons archief gedoken. Een activiteit waar anders de tijd voor ontbreekt. En niet onbelangrijk: we zijn bezig met een nieuwe website!”

Op welk moment van het afgelopen jaar blikken jullie met veel trots terug?

Elisah (Wilde Westen): “Ons Buiten Westen zomerprogramma. Dat hebben we direct na de eerste lockdown gelanceerd. Alle concerten waren los uitverkocht. Onze zaal met dakterras leent zich daar ook uitstekend toe natuurlijk. Iedereen had superveel zin en we lokten meer volk dan verwacht. Verder ben ik heel trots op het hele team omdat we onszelf telkens weer heruitvinden. Iedereen blijft heel gemotiveerd, maar er mag nu toch wel wat hoop komen. Concerten in april of mei zouden zo tof zijn.”

Patrick (4AD): “In mei dachten we: wat als we nu eens zomerkampen organiseren? We hadden totaal geen ervaring daarin. In juli zijn we begonnen, met vallen en opstaan. Maar we wilden de muzikanten een extra duw geven en door hen in te schakelen als lesgever sloegen we 2 vliegen in 1 klap. Het was super om zien hoe 9 tot 18 jarigen zich in diverse kampen wisten te ontplooien van schuchtere wezens tot frontvrouw van een band, of een drummer die, eenmaal de stokken ter hand, plots wél de aandacht naar zich toe trok. Op het eind van elk kamp was er een toonmoment voor de ouders, en die keken best verbaasd naar de capriolen van hun jonge grut.”

Lode (De Zwerver): “Wij hebben twee reeksen georganiseerd in de zomer. ‘Slag van de Molen’ eind juli tot half augustus was klein, met een zestigtal mensen maximum, maar wel heel geslaagd en op een leuke plek in Leffinge. We mikten daar vooral op jong talent, met o.a. Meskerem Mees, Schroothoop, Kids With Buns, Chibi Ichigo,… Maar het hoogtepunt van het jaar was de reeks ‘Op En Tent’ in september, dus eigenlijk in de plaats van Leffingeleuren. We plaatsen een vrij grote concerttent waar 400 mensen konden zitten. Een goede PA in combinatie met een reeks acts die gezien mocht worden: Brihang, Stake, Admiral Freebee, Portland, Taxiwars, Dirk en als afsluiter Willy Organ en Goldband, echt een topavond. We hebben zelfs af te rekenen gehad met storm Odette waardoor een aantal voorstellingen van het CC, die in die tent gepland stonden, niet zijn kunnen doorgaan.

Welke Belgische act willen jullie tijdens de week van de Belgische muziek naar voor schuiven als absoluut te beluisteren of te ontdekken?

Elisah (Wilde Westen): “Benjamin Glorieux! Een topcellist die we nu als artist in residence hebben. Een klassiek geschoolde muzikant die niet vies is van wat rock’n’roll. Check onze avond met Benjamin Glorieux op 27 februari.”

Patrick (4AD): “Ten kantore 4AD zijn we nogal wild van de nieuwe plaat van Crackups. Bruut, ruw, rechttoe rechtaan. Een mix tussen punk, garagerock, noise en hardcore. Veel lawaai, energie, beuken, scheuren, kotsen en lol scheppen. Niks hoogdravends, geen ambitie, niet radiovriendelijk maar wel overtuigend, eerlijk én oprecht. Er moesten er meer zijn als Crackups!”

Lode (De Zwerver): “Op 13 februari organiseren wij de voorlopig enige livestream die wij plannen, van Shore Shot, een Oostendse hiphop band die een vinylplaat klaar heeft en die dus op die manier komt voorstellen. Zaterdagavond om 21u via onze Facebookpagina. Daarnaast moeten we natuurlijk de plaatjes koesteren van jonge bands die in het voorbije jaar zijn uitgekomen, of het nu van Teen Creeps, Shht, Dijf Sanders, Nordmann of High Hi… is. Blijven luisteren, en beter nog, kopen die handel!”

Meer info op:

www.wildewesten.be

www.4ad.be

www.leffingeleuren.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: