Onder de weg van Maldegem

In Brugge lijkt Cactus het grote Club Brugge in snelheid te pakken. Waar het dossier van het nieuwe stadion aansleept, zijn de werken aan de Cactus van de toekomst van start gegaan. Aan de Bargeweg, tussen het station en het Minnewaterpark, verrijst een nieuwe concertzaal met een capaciteit van 700 bezoekers. De werf is intussen opgestart en Cactus hoopt in het voorjaar van 2022 de zaal te kunnen openen. Nog even geduld dus om te genieten van deze nieuwe parel.

Als Brugge muzikaal op de kaart staat, mag dat grotendeels op rekening van Cactus worden geschreven. Er is een bloeiende concertwerking en het Cactus Festival is een vast jaarlijks rendez-vous voor Belgische muziekliefhebbers. Met telkens weer een uitgekiende line-up in de feeërieke sfeer van het Minnewaterpark. Voor de concerten vindt Cactus momenteel nog onderdak in de Magdalenazaal (of MaZ).

In het Minnewaterpark is alles intussen peis en vree. Aan de zilverberk links op de foto moet in juli opnieuw het vertrouwde podium prijken. Bij Cactus zijn ze in elk geval volop aan het plannen voor de zomer. Iedereen kruist de vingers om ter hardst.

Langs een oude spoorwegbedding zetten we koers richting Eeklo, via Maldegem. En het onvermijdelijke gebeurt: ‘Al onder de weg van Maldegem’ kruipt onder onze hersenpan. Geen wuf gezien dat spon. Daarvoor was het veel te koud.

De concertzaal van N9 heet niet voor niets N9 Villa. Want gevestigd in een statige villa langs… de N9. Het leven moet niet altijd ingewikkeld zijn. Donderdag is marktdag in Eeklo. Zouden de marktgangers weten dat Kosmo Sound hier op 12 februari een in-game livestream concert speelt dat je ken volgen in Interzone Terminal? Deze exclusieve, virtuele concertzaal werd ontwikkeld door Soundstorm. Geen typische livestream dus want je kan zoals vanouds, samen met je vrienden een concert beleven, terwijl je rondloopt in een interactieve omgeving. Je kan dansen, applaudisseren en mensen ontmoeten. Na het concert kan je nog even napraten in het virtuele café. En dat allemaal van bij je thuis, zonder rekening te moeten houden met social distance of andere coronamaatregelen… 

De snijdende noordoostenwind doet het tempo stokken langs de Lieve. In Gent passeren we eerst even langs de Handelsbeurs, op de Kouter. Ook hier gesloten deuren. Maar dat wil ook daar niet zeggen dat ze stilzitten. Enkele honderden meters verderop botsen we op het gebouw van de Vooruit. Hier organiseert Democrazy op regelmatige basis concerten. Op de voltooiing van de concertzaal in het iets lager gelegen wintercircus is het nog even wachten, maar ook daar draait de werf op volle toeren. Samen met de Vooruit zal Democrazy de ronde concertzaal uitbaten. En of dat doet dromen van een grootse muzikale toekomst.

Morgen volgt etappe 3: van Democrazy (Gent) over De Casino (Sint-Niklaas) naar Trix (Antwerpen).

Benieuwd naar hoe jouw favoriete club het stelt? We schotelen hen elke dag enkele vragen voor.

Wat gebeurt er bij jullie achter de gesloten deuren?

Felix (Cactus): “We volgen de praktische zaken op rond de concerten die gepland staan en zijn bezig met het najaar. Daarnaast zijn we ook aan het nadenken over de zomer en proberen we ons voor te bereiden op basis van wat we nu weten. Ook rond de bouw is er uiteraard heel veel aan het bewegen.”

Bert (N9): “We organiseren in-game livestreams met Belgische bands. De bands treden op in een virtuele concertzaal. Het publiek kan het concert bezoeken als avatar. Ze kunnen zoals vanouds, samen met vrienden een concert beleven, terwijl ze rondlopen in een interactieve omgeving. Ze kunnen dansen, applaudisseren en mensen ontmoeten. Na het concert kunnen ze nog even napraten in het virtuele café. En dat allemaal van thuis, zonder rekening te moeten houden met social distance of andere coronamaatregelen… “

Eric (Democrazy): “Tijdens de Week van de Belgische muziek organiseren we met bevriende partners uit Gent het Sound of Ghent festival, op het gelijknamige streamingplatform. Daarnaast zijn we volop bezig met de nieuwe concertzaal in het Wintercircus, samen met Vooruit. In november willen we 40 jaar Democrazy uitgebreid vieren. Maar eerst is er nog Boomtown deze zomer. We werken nu tegelijk aan inhoud en organisatie voor 2021 én 2022.”

Op welk moment van het afgelopen jaar blikken jullie met veel trots terug?

Felix (Cactus): “We zijn heel blij dat we er samen met de andere culturele partners in Brugge in geslaagd zijn om onder de noemer van uitZOMERlijke een aantal fijne openluchtconcerten te doen in de zomer van 2020. Zowel voor publiek, personeel als de artiesten was het een opsteker om toch wat livemuziek te kunnen meepikken. We merkten ook gezonde belangstelling voor de concerten van de wat minder voor de hand liggende artiesten in het programma, wat heel fijn was om te zien.”

Bert (N9): “We organiseerden op zaterdag 3 oktober 2020 twee concerten van Gabriël Rios, voor telkens 250 bezoekers, op de middeleeuwse site Huysmanhoeve in Eeklo. Beide shows waren coronaproof, bijzonder gezellig én telkens uitverkocht. Een huzarenstukje, want er waren slechts een tweetal weken tussen de boeking en het concert, om alles te organiseren en promoten. Met succes dus. Check hier de website.”

Eric (Democrazy): “We blikken (vooral) met veel trots terug op onze concertreeks die we tussen augustus en oktober in DOK deden (met o.m. Naima Joris, Glints, Jaguar Jaguar, Borokov Borokov, Fifty Foot Combo, Ikraan, School is Cool, Manngold, Lander & Pomrad, …).”

Welke Belgische act willen jullie tijdens de week van de Belgische muziek naar voor schuiven als absoluut te beluisteren of te ontdekken?

Felix (Cactus): “We willen onze twee Brugse SoundTrack laureaten Ratmosphere en Ventilateur zeker nog eens onder de aandacht brengen tijdens deze week van de Belgische Muziek. Het jazz-fusion combo Ventilateur brengt binnenkort ‘A SOUNDTRACK FOR HAPPINESS’ uit, hun score voor de theatervoorstelling Camping Sunset. Ratmosphere speelde dinsdag een livesessie op StuBru op uitnodiging van Balthazar en plant ook heel wat nieuw materiaal te releasen. Nieuw talent!”

Bert (N9): “Kosmo Sound speelt op vrijdag 12 februari een in-game livestream vanuit muziekclub N9. Een betere ontdekking kun je je niet voorstellen.”

Eric (Democrazy): “Paard! Check de livestream op donderdag 11 februari.”  

Meer info op:

www.cactusmusic.be

www.n9.be

www.democrazy.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: